dinsdag 27 mei 2014

Nieuwsbrief mei 2014

PEFO NEDERLAND – NIEUWSBRIEF 1 – mei 2014

In deze nieuwsbrief...

kun je lezen hoe belangrijk het is om te beschikken over water op een school. Kun je je opgeven voor een heel bijzondere reis naar Oeganda! En lichten we alvast een tipje van de sluier op over de actie vanwege PEFO's 10e verjaardag... Voor dat en meer wensen we je veel leesplezier!

Een waterput
Activiteiten in Oeganda
Tour True Uganda
Nieuwe website
Actie - PEFO 10 jaar!

   
Een waterput voor kinderen met een beperking
Op Walukuba West, een van de scholen waar PEFO mee samenwerkt, is een speciale afdeling voor kinderen met een beperking. Dit zijn o.a. dove kinderen, kinderen met een lichamelijke handicap en kinderen met een verstandelijke beperking.
Omdat er geen water op school aanwezig was moesten de kinderen buiten het schoolterrein op zoek naar drinkwater, water om hun bord in te wassen, en ook water om zichzelf en hun kleren te wassen, want veel kinderen overnachten ook op school (boarding). In dit dichtbevolkte gebied liepen de kinderen vaak lange afstanden en waren ze lang van school weg. Hierdoor misten ze veel van de lessen. Vooral voor de dove en gehandicapte kinderen was het een grote uitdaging om aan schoon water te komen. Ook omdat zij extra kwetsbaar zijn voor de slechte bedoelingen van sommige mensen buiten de school.
In 2013 werden veel kinderen ziek, ziektes die veroorzaakt werden door slecht water, zoals bijvoorbeeld diarree. Toen PEFO hiervan hoorde, besloot het om de school te voorzien van een eigen waterput. De put is bedoeld voor alle 1500 kinderen van de school, maar zal met name de 104 kinderen met 'special needs' erg helpen!
Een doof jongetje geeft met gebaren aan hoe blij hij is, een doventolk vertaalt het als volgt: 'water is leven en omdat PEFO ons water heeft gegeven, heeft PEFO ons dus leven gegeven, dat waarderen we enorm!'
<terug naar boven>
 
Activiteiten in Oeganda
Behalve het bouwen van de waterput heeft PEFO Uganda de afgelopen tijd nog veel meer gedaan met het geld dat door PEFO Nederland is binnen gebracht. Kinderen konden naar school omdat er schoolgeld is betaald, het life skills programma 'Window of Hope' is op nieuwe scholen ingevoerd en de oma's kregen training in activiteiten waarmee ze extra inkomen konden verdienen. Bijvoorbeeld door een klein bedrijfje op te starten en te runnen. Voor meer informatie over deze activiteiten; zie ons blog
<terug naar boven>
 
Tour True Uganda
Dit berichtje is voor mensen die Oeganda graag (nog) eens zouden willen bezoeken. PEFO organiseert namelijk reizen waarbij je zowel de prachtige natuur van Uganda kunt zien en beleven, als de lokale bewoners kan ontmoeten en een aantal dagen met hen optrekt.
Bij de natuur kun je denken aan een safari in een van de nationale parken, chimpansees trekking, of raften op de Nijl. Activiteiten waar je samen met de deelnemers van de PEFO projecten aan deel kunt nemen zijn bijvoorbeeld: een dagje werken op de farmschool van PEFO, een dagje met de grannies koken en sieraden maken, een dagje op een school aan de slag of in een ziekenhuisje...
Een mooie combinatie dus, van toerisme en het echte leven, van natuur en mensen. Deze 'Tour True Uganda' organiseert PEFO in samenwerking met People4Change.
Meer informatie kunt je vinden op de website van PEFO onder 'Other Caregiver Projects'. Je kunt ook naar PEFO Nederland mailen als je geïnteresseerd bent.
<terug naar boven>

Nieuwe website
De website van PEFO in Oeganda is vernieuwd. Er staat veel nieuwe informatie op over nieuwe en oude projecten. Je vind er ook informatie over al de projecten waar PEFO mee bezig is die worden ondersteund door andere donors dan PEFO Nederland. Door de website te bekijken krijg je een goed beeld van PEFO in zijn geheel. En de brede, veelzijdige aanpak van PEFO's ontwikkelingswerk in Oeganda. www.pefoug.org
<terug naar boven> 

Actie - PEFO 10 jaar!
PEFO bestaat 10 jaar! Daarvoor heeft PEFO Oeganda een actie bedacht. Binnenkort komt er een extra nieuwsbrief uit met meer informatie daarover. We verklappen alvast dat PEFO voor 20 oma's met kleinkinderen huizen wil bouwen. Het geld hiervoor gaat PEFO werven via digitaal fondsenwerven. Dat betekent dat je via internet (www.globalgiving.org) een donatie kunt toezeggen. Om regelmatig projecten op deze website te kunnen zetten, en zo geld binnen te halen, moet PEFO eerst 'bewijzen' dat ze voor dit eerste project binnen 1 maand $5000 op kunnen halen... Hoe meer mensen een kleine bijdrage toezeggen, hoe sneller het bedrag is binnengehaald! Denk er maar alvast over na of je hieraan mee wil doen. Houd dus goed de volgende nieuwsbrief in de gaten!

Daarnaast blijven giften voor schoolgeld ook van harte welkom en zeer noodzakelijk! Ook in 2014 willen de kinderen (studenten) die we al kort noemden, graag hun opleiding voortzetten!
<terug naar boven>
Pefo Nederland werkt samen met:
WorldGranny Adopteer een Geit Oskam V/F
Contact:
Stichting ter Ondersteuning van Pefo Uganda - PEFO Nederland
Stroyenborchdreef 231
3562 GX Utrecht
pefonederland@gmail.com
www.pefoug.org
http://pefo-nl.blogspot.nl
Bankreknr. (IBAN) NL71SNSB0967181127
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten