donderdag 8 november 2012

Nieuwsbrief 2 - November 2012


PEFO NEDERLAND – NIEUWSBRIEF 2 – November 2012

Hallo!

Het is alweer even geleden sinds onze laatste nieuwsbrief uitkwam. Ondertussen hebben we als Pefo Nederland zeker niet stil gezeten, en Pefo Uganda al helemaal niet!
In deze nieuwsbrief kun je lezen over een mooi project voor vrouwen en kinderen dat succesvol is afgerond, over de ontmoeting van de Nederlandse oma's met de Oegandese oma's en we hebben leuke en minder leuke updates uit Nederland en Oeganda. Veel leesplezier!

In deze nieuwsbrief:
Financiën

Financiën
Behalve giften van onze vaste donateurs zijn er ook een aantal eenmalige grote giften binnengekomen, afkomstig van mensen die ter ere van een feestelijke gebeurtenis (verjaardag, pensionering etc.) hun 'cadeau' in de vorm van een geldbedrag aan PEFO Nederland konden schenken. Heel erg bedankt hiervoor! Ook is het leuk om te noemen dat de verkoop van Oegandese souvenirs al €488,- heeft opgebracht! Wil je meer informatie over het financieel overzicht, neem dan contact op met Erwin Bos, onze penningmeester
<terug naar boven>
 
Bijeenkomst Uganda Tafel 

Op 16 mei was in Utrecht de jaarlijkse bijeenkomst van de Uganda Tafel. Deze gebeurtenis was onder leiding van Mirjam Blaak, de ambassadeur van Oeganda in België en Nederland. Pefo Nederland was ook uitgenodigd. De Uganda Tafel is bedoeld om verschillende Nederlandse organisaties en bedrijven die zich inzetten voor Oeganda bij elkaar te brengen om met elkaar van gedachten te wisselen over de ontwikkelingen in Oeganda. Deze keer was het thema: investeren in bedrijven in Oeganda. Het was bemoedigend om te horen dat de stenenpersmachine van Pefo regelmatig ter sprake kwam als een goed voorbeeld van een (duurzaam) en innovatief 'bedrijf'!  
<terug naar boven>
 

Verslag NCDO project: Voor vrouwen en kinderen
De bestuursleden Annette en Erwin Bos hebben 2 jaar geleden een (vervolg)aanvraag gedaan bij het fonds NCDO voor het project 'Oeganda: Window of Hope en microkrediet in Jinja district'. In april is dit project afgerond en het rapport ingeleverd en goedgekeurd. Het doel van het project was om de bestaande programma's Window of Hope en Microkrediet te versterken voor een beter resultaat. Dit werd gedaan door de mensen uit de community (gemeenschap) meer bij de projecten te betrekken en door meer samen te werken met andere organisaties.Lees hierover meer op ons blog.
<terug naar boven>

O
ndertussen in Oeganda: Window of Hope in het Noorden 
Waar Pefo in Oeganda op dit moment druk mee is, dat is met het trainen van leerkrachten in het Noorden van Oeganda. Het is de bedoeling dat het Window of Hope programma (dat we eerder in deze nieuwsbrief al even noemden) nu ook op 4 scholen in het Noorden wordt ingevoerd. Om dit programma goed te kunnen laten draaien op een school worden eerst de leerkrachten getraind in het programma. Zodat zij straks (eerst met hulp van Pefo) zelf de kinderen wekelijks kunnen gaan trainen. In de vorige nieuwsbrief schreven we al over de uitbreiding van Pefo naar het Noorden (Lira). Ondertussen is het proefproject door de donor goedgekeurd en met een jaar verlengd! Dit is heel goed nieuws voor Pefo en voor de mensen uit het Noorden natuurlijk!
<terug naar boven>

Twee dagen uit de reis van de Grannies naar Oeganda
Van 2 - 11 juni hebben 3 grannies van een Nederlandse grannie-groep de Pefo projecten in Oeganda bezocht. Ze gingen samen met een aantal mannen van het Carolus Gulden Fonds. Dit fonds is een grote sponsor van de huizenbouw van Pefo. Hieronder worden twee dagen van deze mooie reis beschreven. Wil je meer lezen klik dan hier.
Dag 3 – BEZOEK PEFO – 4 juni maandag
Vandaag ontvangen op het kantoor van Pefo. Kennisgemaakt met de 18 stafleden. Justine heette ons welkom en gaf een introductie op het werk van Pefo en hun idealen. Hierna stelde iedereen zich uitgebreid voor. Wat erg opviel was de instelling van Pefo en hun plannen voor de toekomst. Zeer inspirerend voor ons als grannies.
Vervolgens gingen we op weg naar de boerderij van de grannies. Zij krijgen een stukje grond waarop een aantal nieuwe methoden van groenten verbouwen worden geintroduceerd. Ook is er de mogelijkheid de oogst van bijv. mais op te slaan zodat ze later als de vraag toeneemt er een betere prijs kan worden gemaakt door de grannies. Een fantastisch project van Pefo. Een haast nog een indrukwekkender ervaring was het bezoek aan de plek waar de constructie van de huizen voor de grannies wordt gerealiseerd. Stapels stenen zijn geproduceerd, vele huizien gebouwd en het ziet er echt heel goed uit.

Dag 7 – WORKSHOPS SCHOOL TEKENEN EN POFFERTJES BAKKEN – 8 juni
De uitgebreide voorbereidingen in Nederland hebben tot een mooi resultaat geleid. We hebben twee workshops kunnen geven, een voor de kinderen en een voor de grannies. Nini heeft de workshop met de schoolkinderen verzorgd. De kinderen hebben een tekening gemaakt over hun leven, over wat zij mooi en belangrijk vinden. De kinderen die meededen waren wezen waar de grannies voor zorgen en waar Pefo aan meewerkt.
Voor de workshop in het poffertjes bakken waren de oventjes voorbereid, pannen en potten meegenomen en potlood en papier om het recept van het Nederlandse gerecht op te schrijven. De keus voor het meenemen van poffertjespannen was om te laten zien waar Nederlandse oma´s hun kleinkinderen mee verwennen. In drie groepen is men aan het werk gegaan onder leiding van Reiny en Carolien. Het begin was moeilijk maar al gauw bakten ze heerlijke, lichtbruine poffertjes. De oma die de meeste poffertjes bakte (205!) kreeg een prijsje. Ook van de schoolkinderen kreeg de beste per klas een prijsje. De tekeningen gaan mee naar de presentaties op de Nederlandse scholen. Afsluitend zongen de kinderen een aantal mooie liedjes ter ere van de grannies. De grannies deden een mooie demonstratie van hun danskunst. Iedere gelegenheid wordt aangegrepen om te dansen en dit wordt met veel enthousiasme gedaan!
<terug naar boven>

E
en nieuw schooljaar in aantocht..!
In Oeganda zit het schooljaar er bijna op. In december krijgen de meeste kinderen en jongeren vakantie, en in februari begint het nieuwe schooljaar weer. Deze vakantie periode is altijd een periode waarin er hard wordt gewerkt om weer voldoende schoolgeld bij elkaar te sprokkelen voor de eerste termijn van het nieuwe jaar. Ook wordt er veel getobd; zal er genoeg geld binnenkomen, hoeveel zullen de kosten dit schooljaar omhoog gaan, kan mijn kind/ kan ik een vervolgopleiding doen... Pefo Uganda heeft ons gevraagd of we geld in willen zamelen speciaal voor de studenten die beroepsonderwijs gaan volgen (vocational schools). Studenten leren er bijvoorbeeld voor kok, metselaar, elektricien, klerenmaker etc. Een beroep voor de toekomst! Deze scholen zijn weer duurder dan de basisscholen en het voortgezet onderwijs. Graag vragen we jullie om een gift, alvast voor volgend jaar!

In memoriam 

En dan verdrietig nieuws. Op 4 oktober is Nambiro Rose in Kampala, Oeganda overleden. Rose heeft jaren bij Pefo Uganda gewerkt als programma coördinator van het microkrediet department. De bestuursleden Nicoline, Annette en Erwin kennen haar van de tijd dat zij voor Pefo Uganda werkten. Met name Erwin heeft veel en intensief met haar samengewerkt. Rose had al een paar jaar kanker waar ze uiteindelijk aan overleden is. We herinneren Rose als een lieve hartelijke vrouw, met een gulle lach. Ze was ook heel gelovig, het liefst zou ze elke dag naar de kerk gaan! In haar functie kon ze ook heel streng zijn. Zelf gaf ze altijd aan dat ze dat eigenlijk niet leuk vond, maar dat het soms nodig was (leningen terug krijgen!). Rose was ook een echte zaken vrouw, ze had haar eigen winkel met bouwmaterialen. Rose was een alleenstaande moeder, van een dochter van 16 jaar. Haar dochter wordt nu opgevangen door familie.

Nambiro Rose (rechts)
<terug naar boven>

Bedankt Moniek!
Moniek Kars, ons bestuurslid heeft op 8 september afscheid genomen van het bestuur van Pefo Nederland. Moniek heeft zich sinds 2004, het prille begin van Pefo Nederland, ingezet. We willen Moniek heel hartelijk bedanken voor haar jarenlange inzet. We zullen haar scherpe blik en wijze ideeën missen! Moniek gaat zich meer op lokaal niveau inzetten voor haar medemens; in Wageningen, door middel van haar werk bijStichting Present en haar inzet voor de lokale kerk. Moniek blijft wel ambassadeur voor Pefo. Ook heeft ze aangegeven dat we haar als bestuur altijd om raad kunnen vragen, daar zijn we natuurlijk heel blij om.

Noteer alvast in de agenda:

21 april 2013 Oegandadag!
Pefo Nederland werkt samen met:
WorldGranny Adopteer een Geit Oskam V/F
Contact:
Stichting ter Ondersteuning van Pefo Uganda - PEFO Nederland
Stroyenborchdreef 231
3562 GX Utrecht
pefonederland@gmail.com
www.pefoug.org
http://pefo-nl.blogspot.nl
Bankreknr. 96.71.81.127
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten