zaterdag 10 maart 2018

Terugblik 2017

PEFO NEDERLAND – maart 2018


In deze brief geven we een korte terugblik op afgelopen jaar - op de 3 programma’s die PEFO Nederland ondersteunt, namelijk; onderwijs voor de weeskinderen, huisvesting voor de oma’s en een geit (inkomen & training) voor de tienermoeders.Adopteer een Geit

Voor het Adopteer een Geit project is een heel mooi vernieuwde website gemaakt! Zie www.adopteereengeit.nl voor de nieuwste verhalen. Door de nieuwe website is het nog makkelijker en aantrekkelijker geworden om een geit te adopteren, en hiermee een tienermoeder te ondersteunen!Grannies2grannies

In 2017 is er geld opgehaald door de oma’s uit Friesland voor maar liefst 10 nieuwe huizen!
De groep van 14 Nederlandse oma’s/opa’s heeft twee weken lang opgetrokken met de oma’s in Uganda. Ze hebben samen van alles gedaan, zoals bijvoorbeeld het opzetten en inrichten van een tweede hands kledingwinkeltje! Ook zijn ze bij een aantal oma’s thuis op bezoek geweest. Sommigen woonden in een nieuw huis, anderen in een oud krakkemikkig huis. De oma’s uit Friesland geven aan dat het heel indrukwekkend was om te zien hoeveel kleinkinderen de Ugandese oma’s onder hun hoede hadden. Vaak was er ook nog een kind ziek of gehandicapt. Het was goed zichtbaar dat het wonen in een comfortabel (basic) huis dat niet op instorten staat, het leven veel ‘draaglijker’ maakt.


Onderwijs
Wat betreft het onderwijs lichten we het beroepsopleidingencentrum voor kwetsbare jongeren er even uit. Dit centrum draait inmiddels op volle toeren! 83 studenten werden er afgelopen jaar getraind. De opleiding tot kapper is het meest populair. Maar ook de opleidingen tot timmerman en kledingmaker doen het goed. Om de jongeren actief betrokken te laten zijn voor en in het centrum zijn er ‘verkiezingen’ gehouden waarin de studenten hun droom voor het centrum konden presenteren, waarna iedereen verschillende taken en verantwoordelijkheden toebedeeld kreeg.
Het centrum vervult ook steeds meer een community-functie. Zo werd ook de Window of Hope training (sociale weerbaarheidstraining) dit jaar in het centrum gehouden. leerkrachten van vijf nieuwe deelnemende scholen uit de omgeving deden mee.

Helpt u mee om de nieuwe kappers, timmerlieden en naaisters op te leiden? 
Uw bijdrage voor de trainingen is meer dan welkom!Contact:
Stichting ter Ondersteuning van Pefo Uganda - PEFO Nederland
Rubicondreef 7
3561 JA Utrecht
pefonederland@gmail.com
www.pefoug.org
https://pefo-nl.blogspot.nl
Bankreknr. (IBAN) NL71SNSB0967181127