vrijdag 20 september 2013

Nieuwsbrief 3 - Sept 2013

PEFO NEDERLAND – NIEUWSBRIEF 3 – September 2013

Beste lezer,

We zijn blij dat we aan het eind van deze mooie zomer en aan het begin van een nieuw werkseizoen weer een uitgebreide nieuwsbrief klaar hebben! In deze nieuwsbrief vertellen we over een geslaagde Oegandadag en Justine Ojambo blikt terug op zijn bezoek aan Nederland. Ook worden er mooie gebeurtenissen en activiteiten uitgelicht die de afgelopen tijd in Oeganda konden plaatsvinden dankzij geld uit Nederland! Verder vertellen we de laatste nieuwtjes van ons bestuur, dit zal duidelijk maken waarom onderaan een vacature is geplaatst.

In deze nieuwsbrief:
Oegandadag

Oegandadag: Together Uganda, Tugende Uganda!
Oegandadag 2013 is op 21 april in de RAI Amsterdam door zo’n 1200 mensen beleefd. Het was een dag zoals beloofd: een dag vol discussie, amusement en vele ontmoetingen. Ook dans, film, exposities en de lokale lekkernijen brachten Oeganda even dichtbij. Waar het in Oeganda haast nooit aan ontbreekt, maar in Nederland helaas wel was tijd.
De interessante workshops, debatten en het optreden van dr. Jose Chameleon hadden best wat langer mogen duren! Desondanks kijkt Pefo Nederland terug op een zeer geslaagd evenement, mede door de aanwezigheid van Justine Ojambo, oprichter van Pefo Uganda. Justine heeft veel mensen ontmoet en er zijn veel contacten voor de toekomst gelegd. Ook de stand van Pefo Nederland werd goed bezocht en werd er veel informatie over het werk van Pefo in Oeganda verstrekt.
<terug naar boven>
 
Bezoek Justine Ojambo 

Afgelopen voorjaar hebben we Justine Ojambo, de directeur van PEFO in Oeganda, kunnen uitnodigen om een maand in Nederland te verblijven. In onderstaand verslag kijkt hij terug op dit bezoek en legt hij uit waarom het zo waardevol is geweest. 'I take the opportunity to thank Pefo Netherlands and the organizers of the Ugandan day 2013 for inviting me as one the speakers on the 21st of April at RAI in Amsterdam. Besides sharing what PEFO Uganda is doing to support the Grandmothers and the grandchildren under their care, I had the exposure to other Dutch NGOs supporting projects in Uganda. For me it was a moment of encounter, networking and indentifying any opportunities of working together and complementing each other where possible with other NGOs. I met and discussed with number of Dutch NGOs whom I have maintained contact as I figure out possibilities of networking and learning from each other...' . Het volledige verslag van Justine kun je lezen op ons blog
<terug naar boven>
 

Afgelopen tijd in Oeganda
PEFO Uganda heeft hieronder concreet gemaakt wat er nu precies is gebeurd in Oeganda met het geld dat in 2012 is opgehaald door Pefo Nederland. PEFO heeft nog veel meer gedaan afgelopen jaar, maar dat zijn activiteiten die werden gesponsord door andere donoren.

Onderwijs 
Voor 16 jongeren is het schoolgeld betaald. Zij konden een heel schooljaar naar school. Elf van hen gingen naar het voortgezet onderwijs en 4 van hen naar het beroepsonderwijs. Een jongere kon zijn beroepsopleiding afronden, de anderen gaan volgend jaar nog door. Bijzonder om te noemen is, dat een van de studentes doof is, maar toch mee kon doen aan de opleiding tot kapster (haar vlechten etc.)!

Mensenrechten - ook voor oude mensen 
Omdat er in Oeganda vaak voorbij wordt gegaan aan de rechten van oude mensen, hebben de groepen oma's in de gebieden rondom Jinja, waar Pefo werkt, meerdere trainingen gekregen over wat hun rechten zijn, en hoe ze hier voor op kunnen komen. Ook zijn er binnen de groepen 'commissies voor de mensenrechten' opgericht. Dankzij zo'n commissie zijn twee vrouwen in contact gebracht met juridische hulp. Beide vrouwen dreigden namelijk hun land te verliezen omdat de families van hun overleden echtgenoot dit opeisten en zij niet de juiste papieren hadden.

Gezondheidszorg - hygiëne en voeding 
De vrouwengroepen hebben afgelopen jaar tijdens hun groepsbijeenkomsten regelmatig voorlichting gehad en met elkaar gesproken over hygiëne en voeding. Allemaal heel belangrijk voor een goede gezondheid! Een heel concreet voorbeeld van hygiëne is het bouwen van een bordenrek (zie foto). De borden kunnen zo drogen en opgeborgen worden zonder dat er allerlei ongedierte in kruipt of bacteriën op komen. Verder hebben de meeste vrouwen zich ook laten testen op HIV, en werden ze persoonlijk begeleid indien nodig.

Huis voor grootmoeder Agnes 
Dankzij een grote gift aan Pefo Nederland kon er een huis gebouwd worden voor grootmoeder Agnes Chagada en haar 3 kleinkinderen! Agnes vertelt hier haar verhaal: 'Ik ben Agnes, 77 jaar en al sinds 1989 weduwe. Ik woon in Kiryowa. Na de dood van mijn man heeft mijn schoonfamilie bijna al ons land afgepakt. Vanaf toen woonde ik met mijn enige dochter Hadija Naigaga en haar 3 kinderen in een klein krakkemikkig 'mudhouse' (traditioneel Oegandees huis). Als het regende of waaide waren we altijd bang dat het dak op ons hoofd zou vallen. Door gebrek aan land konden we ook weinig groenten verbouwen. Maar mijn dochter hielp ons met het verdienen van wat geld om rond te kunnen komen. Toen, in 2010 overleed mijn dochter die ik zo lief had. Ik heb nu alleen de zorg over mijn 3 kleinkinderen. Gelukkig bracht een vriendin uit mijn kerk me in contact met PEFO. Zij zagen de omstandigheden waarin we verkeerden en de slechte staat van ons huis. Dit jaar zijn ze begonnen met de bouw van een nieuw, stevig stenen huis. Het huis is nu helemaal af. En ik ben zo blij dat ik weer rustig, zonder angst kan slapen! Een heel grote zorg is weggenomen. 
<terug naar boven>

Updates van het bestuur
 
Binnen ons bestuur is er de afgelopen tijd van alles gebeurd. Zo heeft Nicoline Voskamp op 18 mei afscheid genomen als bestuurslid van Pefo Nederland. Zij heeft zich de afgelopen 7 jaar actief ingezet voor Pefo. Zowel in Nederland als in Oeganda zelf. We zijn Nicoline heel erg dankbaar voor haar jarenlange inzet! Dankzij haar talent voor het bij elkaar brengen van mensen zijn er mooie dingen tot stand gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de Oegandadagen en ook aan het schoolgeld dat jaarlijks door haar bij elkaar is gebracht voor een vaste groep jongens in Oeganda ('the bandboys'). Nicoline heeft nieuwe plannen om mee aan de slag te gaan, plannen die zich meer in Nederland zullen afspelen en minder in Oeganda. We zijn benieuwd! Verder zijn de bestuursleden Erwin en Annette Bos op 20 april vader en moeder geworden van een mooie dochter; Hanna Rose. Gefeliciteerd en veel geluk samen!
<terug naar boven> 

Vacature bestuurslid (vrijwillig)
Met het vertrek van Nicoline uit het bestuur en eerder dit jaar ook al van Moniek, zijn er twee mensen nodig die ons team komen versterken!
Via deze nieuwsbrief doen we dan ook een oproep. Mocht je interesse hebben, of iemand kennen die mogelijk interesse heeft, laat het ons weten via pefonederland@gmail.com

We hebben iemand nodig die:
  • Affiniteit heeft met Afrika en/of Oeganda
  • Ervaring heeft in het (vrijwillig)werken bij een ontwikkelingsorganisatie, zoals bijvoorbeeld PEFO
  • Een groot netwerk heeft of goed is in netwerken
  • Enthousiast kan spreken en/of schrijven (stukjes schrijven, praatjes houden, social media)
Als bestuurslid doe je mee aan het volgende:
  • Het op de hoogte brengen van betrokkenen in Nederland van de situatie van Pefo Uganda (nieuwsbrief, weblog, facebook etc.)
  • Fondsenwerven binnen eigen netwerk of daarbuiten voor PEFO Uganda
  • Contact onderhouden met PEFO Uganda over de voortgang van de gesponsorde activiteiten
  • Meedenken over nieuwe activiteiten, over vragen uit Oeganda etc.
  • Als bestuur komen we 4 keer per jaar bij elkaar. Tussendoor overleggen we via mail, telefoon of skype. Gemiddelde tijdsbesteding is ongeveer een of twee dagdelen per maand.
IBAN 
Het rekeningnummer van Pefo Nederland is omgezet
naar een IBAN (International Bank Account).

Het nummer dat vanaf nu gebruikt moet worden is: NL71SNSB0967181127.
De naam blijft hetzelfde: Stichting ter ondersteuning van PEFO Oeganda, Utrecht
Pefo Nederland werkt samen met:
WorldGranny Adopteer een Geit Oskam V/F
Contact:
Stichting ter Ondersteuning van Pefo Uganda - PEFO Nederland
Stroyenborchdreef 231
3562 GX Utrecht
pefonederland@gmail.com
www.pefoug.org
http://pefo-nl.blogspot.nl
Bankreknr. (IBAN) NL71SNSB0967181127
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten